Bankietowa (stołowa) loża
Bankietowa (stołowa) loża, rytualny posiłek wolnomularzy, spożywany początkowo w czasie każdego posiedzenia loży, obecnie kilka razy w roku, w dniach św. Jana Chrzciciela (24. VI.) i św. Jana Ewangelisty, z okazji innych świąt i rocznic wolnomularstwa, posiedzeń wielkiej loży. W loży bankietowej obowiązuje tradycyjny porządek i lożowa hierarchia, specjalne słownictwo i porządek toastów (pierwszy za głowę państwa, drugi za wielkiego mistrza, itd.); niedozwolone są prywatne rozmowy, za to menu winno wyróżniać się szczególną wykwintnością. W XIX w. we Francji upowszechnił się zwyczaj publikowania w prasie jadłospisów lóż bankietowych organizowanych z okazji święta św. Jana Chrzciciela.
Tadeusz Cegielski
Literatura: zob.[w:] Masoneria.
Słowa kluczowe: masoneria, wolnomularstwo, loża, wolnomularskie wtajemniczenie